Er was eens........

Heel lang geleden leefden er in een klein dorpje onder de stank van Nimwegen twee jongetjes van 16 jaar. Kijkend naar de carnavalsoptocht in het boze Nijmeegse bos kwamen zij op het idee om maar eens mee te doen als zij later groot zouden worden. Een jaar later ritselde de één wat hier en de ander weer wat daar en klaar was de eerste carnavalswagen. Deze wagen noemde ze: 'De Lentse bluumkes treuren, 't is geen pret, de Hondt (toenmalige sheriff van Nijmegen red.) heeft de schop er al onder gezet.


Als god niet keek

Hun eerste optreden smaakte naar meer en dat namen ze dan ook maar letterlijk. Met een aantal engeltjes van vrienden en enkele vrolijke monniken werd het geheel allemaal vrolijker, groter en uitbundiger. Staande op de carnavalswagen brouwden zij op aarde het bier en laven zich aan deze godendrank die in de hemel niet te krijgen is, hoewel als god niet keek... Op hun lange reis door carnavalsoptochten van Lent, Nijmegen en Beek zongen ze een liedje: 'In de hemel is geen bier en daarom brouwen wij het hier'


Er geld in gooien

Maar om zelf bier te kunnen brouwen moesten de jongens een vak leren en dat deden zij op school, maar studeren, jonkvrouwen het hof maken en feesten kost nu eenmaal heel veel geld. Daarom kwam de club, die inmiddels al flink was uitgebreid, op het idee om tijdens carnaval Nederlandse florijnen in te zamelen door met een grote portemonnee rond te rijden. Toeschouwers konden dan geld in de portemonnee gooien. Dit alles onder het motto: 'De studenten moeten diep in de portemonnee tasten.'


't Sloeg in als een bom

Met het geld dat de schildknapen hadden opgehaald konden ze een jaar later een nog mooiere carnavalswagen in elkaar knutselen. Hier en daar verschenen ook de eerste mechanische brouwsels en begon de ervaring die de jongens en meiden hadden opgedaan de afgelopen jaren een rol te spelen in de uitstraling van de carnavalswagen. Het thema en de wagen sloegen letterlijk in als een bom: 'Van carnaval maken wij een knalfeest'.


Eén en één is elfje

De carnavalstijd is één groot knalfeest maar helaas vliegt het ook weer voorbij. Dit onplezierige feit bracht de Hekkesluuters op het idee om vliegensvlug een dombo te maken nog voordat er een tweede schiphol zou komen want landingsrechten zijn onbetaalbaar. Eén en één is elf(je) en bracht hen snel op de tekst voor weer een carnavalswagen en wel eentje die kon vliegen als was het maar enkele meters boven de grond zweven. 'Schiphol II in zee, wij vliegen liever met dombo mee.'


Menneke plas

Voor de menkes en vrouwkes van de Hekkesluuters was de tijd gekomen om de vleugels uit te slaan en verder te kijken dan het Nederlandse carnaval. Een wereldreis was vliegensvlug niet te regelen maar als de carnavalist niet naar de feesttent komt dan komt de feesttent wel naar de carnavalist. Volgebouwd met molens, pilsjes drinkend vrijheidsbeeld, menneke plas en nog veel meer werelds rijdt de groep, volgestouwd in een dubbeldekker door de straten van carnavalend Lent, Nijmegen, Beek en Groesbeek. 'Carnaval is grenzeloos'.


Rooksnuiven houdt ons niet tegen

Na de wereldreis is het terug naar de roots, terug naar de kastelen, kabouters, gnomen, elfjes, en roodkapje. De rooksnuivende draken houden ze niet tegen om weer eens lekker te carnavallen. Helaas wel een technisch defect aan het trekpaard dat na de eerst dag op stal blijft staan. Gelukkig zijn er nog genoeg paarden om de dagen mee door te komen. Na het assekruus halen komt er nog een zomers vervolg in het Gendtse caribean rijk. Nu is het slechts een herinnering: 'Er was eens......en we feesten nog lang en gelukkig'.


Laat het gebeuren

Van paard naar locomotief is een kleine stap, maar die duurde wel een jaar. Dat jaar is wel duidelijk te zien dat het carnavalsvirus de Hekkesluuters totaal heeft ontspoord, na al die jaren van feesten. Ook de plaatselijke heraut kan er geen chocolade van maken. Hoe kan het anders met al die vreemde maskers die ze dragen terwijl ze heen en weer rollen over het spoor van station 'Spoor nie'. De Opzichter, knielend in de kolenwagen, laat het gebeuren en geeft groen licht, ook tijdens de 1e verlichte optocht in Gendt. Ook daar is het: 'wij sporen niet met carnaval'.


We schuiven wel door

Ontsporen geeft zo'n ravage, vandaar dat Bob de Bouwer werd opgetrommeld bij het opruimen van die troep, en het opbouwen van de volgende carnavalswagen. Toen de eerste optocht voor de poort stond nam de moegestreden bouwridder plaats in zijn kruiwagen achter op de wagen. De Hekkesluuters liet hij tijdens de optochten reparaties uitvoeren met gereedschap uit zijn kistje, want 'wij maken er wat van'. Voor het blaartrekkende werk was er dizzy met de schuiver. De mensen waren maar al te blij met de hulp en beloonden Bob twee maal met de hoogste eer.


Op de tonen van de drums

Nadat Bob de Bouwer een jaar eerder was opgetrommeld deden de Hekkesluuters het deze keer letterlijk. Een meters hoge indiaan trommelde vanaf een rots een flink aantal cowboys en stokpaardjes bij elkaar. Een cowboy in een kajak hoorde de carnavalsklanken en roeide zich, als een prins op een paard naar een prinses, richting de indiaan. Ondertussen genoot hij van een lekker sigaret terwijl twee cactussen swingden op de tonen van de drums. Hoe kan het ook anders want: 'In het Wilde Westen is carnaval vieren het beste'.


Tot op de bodem

Vanuit de kajak van de cowboy zijn de Hekkesluuters in het diepe gesprongen en met een duikpak aan doorgegaan tot op de bodem want ook daar is het met carnaval één groot feest: 'op de bodem van de zee vieren ze carnaval met ons mee'. In een lange polonaise met voor op een krab en aanhakend een inktvis, duikboot, duiker, schildpad en daarom heen veel zeedieren ging het van Lent naar Nijmegen en vervolgens in een lange sliert van zeewier naar Gendt en via Beek en Groesbeek weer terug naar het kikkergat.


......en we feesten nog lang en gelukkig!!

Gastenboek

Ralph...:

HALLO, DOETIE HET NOG?

Hekkesluuters:

In 2023 te zien in Lent en Oosterhout!!

Malle pietje:

Carnaval 2023!!!

Anoniem:

:)

Anoniem:

WoW jullie maken goede wagens

Jordi:

Het was weer een keurige nette wagen en een zeer mooie afwerking!

Jouw bericht!